De laatste getuigen: Schuldig landschap

  • Datum: 04 mei 19:50
  • Locatie: Koninklijke Schouwburg | Grote zaal

Tamar van den Dop speelt op 4 mei in de Koninklijke Schouwburg de monoloog Schuldig landschap. Een nieuwe theatertekst die speciaal voor deze Theater Na de Dam werd geschreven door toneelschrijver Nathan Vecht. Over hoe de oorlog en het herdenken daarvan tot op de dag van vandaag een open zenuw raken. De regie is in handen van Eric de Vroedt.

Het is 2030. Het landsbestuur wordt onder ede gehoord over hoe we omgaan met ons oorlogsverleden. Welke verhalen vertellen we door en wat laten we onbesproken? Wat betekent ‘Nooit meer’ in een tijd dat er nieuwe oorlogen woeden? Gelden die woorden voor iedereen? En bovenal: wie is er verantwoordelijk voor dat het weer is misgegaan?

Gelijktijdig speelt acteur Malou Gorter dezelfde voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Samen herdenken in de lijn van De laatste getuigen

Ieder jaar wordt de herdenking op de Waalsdorpervlakte uitgezonden in de Koninklijke Schouwburg. Om 20:00 uur nemen we samen de twee minuten stilte in acht, waarna de voorstelling begint. In lijn van De laatste getuigen - avonden waarop verhalen worden verteld van mensen die de oorlog hebben meegemaakt - zie je nu op 4 mei de voorstelling Schuldig landschap in de Koninklijke Schouwburg.

Omgaan met ons oorlogsverleden

In Schuldig landschap speelt Tamar van den Dop een personage dat verantwoording aflegt voor hoe we in Nederland met ons oorlogsverleden omgaan. Ze erkent dat er dingen beter hadden gekund, maar verzet ze zich tegen het beeld dat er niks goed is gegaan. Treffende en soms absurde anekdotes nemen ons mee van 1945 tot vandaag; waar herdenken niet langer zorgt voor reflectie, maar steeds vaker een bron is van polarisatie.

Het optreden wordt ondersteund door livemuziek en de regie is in handen van Eric de Vroedt. Op 4 mei speelt acteur Malou Gorter tegelijkertijd dezelfde voorstelling in Theater Carré in Amsterdam.

Koninklijke Schouwburg | Grote zaal


Schouwburgstraat 10
2511 VA Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden