De Verenigde Naties willen de grootste mondiale uitdagingen aanpakken met duurzame oplossingen. Ze hebben daarvoor Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) geformuleerd, die ze vóór 2030 willen bereiken. Deze SDG’s zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. De doelen kwamen er op basis van wereldwijde inbreng van organisaties en individuen.

De wereldbevolking groeit, de technologie ontwikkelt zich razendsnel en wij zijn vrijwel permanent online. Daardoor zijn we steeds meer met elkaar verbonden. Tegelijkertijd beseffen we steeds beter wat onze invloed is op natuur en klimaat, en dat wij onze natuurlijke omgeving hard nodig hebben. Het werken aan het behalen van de SDG’s is sinds de wereldwijde coronacrisis nog belangrijker geworden. Kwetsbare gemeenschappen zijn nog kwetsbaarder geworden. Als we niet samenwerken om de doelen te bereiken, zullen veel mensen over de hele wereld nog meer armoede, onzekerheid en onrechtvaardigheid ervaren.

De SDG’s zijn ook erg belangrijk voor de stad Den Haag. Niet alleen omdat Den Haag de stad van vrede & recht is, maar ook omdat steden een belangrijke rol spelen bij het behalen van deze mondiale doelen. Steeds meer mensen over de hele wereld wonen in steden, en daarom zullen juist die steden uiteindelijk het succes van een land bepalen bij het behalen van de SDG’s. Den Haag heeft een uniek ecosysteem met veel internationale organisaties en ngo’s die werken aan de mondiale doelen, en samen kunnen wij het verschil maken.