Just Peace Month Kick-Off 2022

De Just Peace Month Kick-Off was een levendig evenement waar iedereen welkom was om de start van Just Peace Month 2022 samen met ons te vieren!

Tijdens dit evenement, en alle andere evenementen van Just Peace Month 2022, is de help van onze vrijwilligers onmisbaar. Zij zorgen ervoor dat de evenement locatie klaar staat voor de gasten arriveren, helpen de gasten door de evenementen te bewegen en staan altijd open voor een praatje over vrede en recht. Evelynne is één van de Just Peace vrijwilligers en schreef een beetje over haar ervaring tijdens het Kick-Off evenement:

"Wat mij aantrok tot Just Peace Month was een verlangen om evenementen in Den Haag te ontdekken die zowel een gevoel van gemeenschap zouden brengen als internationale samenwerkingen voor meer peace en justice. Al bij het eerste Just Peace Month event - de Kick-Off - was mijn verlangen al verwezenlijkt. Dit evenement vond plaats op 21 september in het Zuiderpark theater. The Hague Humanity Hub, in samenwerking met Participate Keuken, The Hague Talks en het Zuiderpark Theater, organiseerde een uniek en leuk evenement waar Hagenaren, Hagenezen en internationals welkom waren om onder het genot van heerlijk gerechten inspirerende levenservaringen en hoopvolle verhalen te delen binnen het thema van Just Peace Month 2022: hoop in tijden van tegenspoed.

Deelnemers aan het evenement liepen langs 5 verschillende stations met in elk station een gerecht bereid door de Participatiekeuken. Tijdens het eten luisterden de deelnemers naar een lid van de gemeenschap die hun ervaringen en levenslessen beschreef.

Tot de sprekers behoorden onder anderen een overlevende van de Tweede Wereldoorlog, een moeder die een superheld voor haar kinderen creëerde en een vrachtwagenchauffeur die basketbal les geeft. Elk gerecht en spreker werd gevolgd door een prachtige tentoonstelling van kunst geïnspireerd door hoopvolle verhalen. Deze artistieke interpretaties maakten de avond nog bijzonderder. We konden luisteren naar gesproken gedichten, zang en de betoverende noten van een cellist.

Hoewel ik er met name was om te helpen met het opzetten en aanwezigen te helpen door de verschillende stations te bewegen, was ik erg dankbaar dat ik zo ook de kans heb gekregen om de verhalen en kunstuitingen te kunnen horen.

Persoonlijk vond ik vooral het verhaal over Suriman erg inspirerend. Renate Stüger, moeder van twee kinderen, creëerde een donkere superheld waar haar kinderen trots op konden zijn - Suriman. Gekleed in het groen, rood, wit en geel van Suriname beschermt Suriman moeder aarde tegen degenen die de natuur proberen te vernietigen.Veel mensen onderschatten de behoefte aan representatie voor onze jongere generaties. In een steeds diversere en meer geglobaliseerde samenleving moeten onze kinderen in hun boeken en popcultuur een afspiegeling van de werkelijkheid kunnen zien - ze moeten een held hebben tegen wie ze kunnen opkijken en waarmee ze zich kunnen identificeren. Representatie helpt kinderen om zich gezien te voelen en in te zien dat hun (en andermans) huidskleur, religie of etniciteit ook superheld-waardig is!

De Kick-Off gaf een levendige en gemeenschappelijke start aan Just Peace Month 2022. Na dit evenement kijk ik nog meer uit naar de volgende!”


Hallo! 👋
Mijn naam is Evelynne en ik ben vrijwilliger bij de Just Peace Month. Ik woon sinds kort in Den Haag waar ik World Politics studeer aan Leiden University College. Als vrijwilliger bij de Just Peace Month hoop ik een gevoel van gemeenschap te ontwikkelen met anderen die ook geïnteresseerd zijn in de thema’s vrede en recht.