Opgepakt omdat je naar de radio luistert of omdat je een spotprent tekent. Maanden of zelfs jaren de gevangenis in zonder duidelijke aanklacht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog overkwam dit duizenden mensen. Opgesloten voor handelingen die de Duitse bezetter als overtredingen zag.

In het Oranjehotel, de erenaam voor de Scheveningse gevangenis, zaten meer dan 25.000 mensen opgesloten. Vaak omdat ze in verzet kwamen. Of voor een economisch delict, zoals zwarthandel. Maar ook omdat ze Joods waren of communist.

Onder de gevangenen bekende mensen als ‘de Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, de Leidse hoogleraar Rudolph Cleveringa, vrijheidsactivist en schrijver Anton de Kom en verzetsmensen Corrie ten Boom en George Maduro. Samen met vele andere, minder bekende gevangenen.

Voor velen van hen was het Oranjehotel het beginpunt van een lange tocht langs Duitse gevangenissen en concentratiekampen. Voor ruim 250 gevangenen was dit het eindpunt: zij werden op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte gefusilleerd.

Entree€ 9,50
Jeugd (8 t/m 24 jaar)€ 5,00
Ooievaarspas/ICOM/Veteranenpasgratis

Openingstijden: di t/m zo: 11 tot 17 uur