Op zondag 27 september biedt het Huis van Europa een aantal evenementen aan. Allereerst de première van een korte film over het werk van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland.

Verder kom je meer te weten over de rol en de prioriteiten van de Europese Commissie in een online webinar om 15 uur. Loop ook graag mee met een rondleiding door het Europees Parlement!

Lees meer over deze en andere evenementen van het Huis van Europa onderaan deze pagina en via deze link van de Europese Commissie en deze link van het Europees Parlement.

Europees Parlement Liaisonbureau & Europese Commissie Vertegenwoordiging in Nederland

Aan de Korte Vijverberg 5 vind je een stukje Brussel in Den Haag: het Huis van Europa. In dit historische pand uitkijkend op de Hofvijver zijn het Europees Parlement Liaisonbureau en de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland gevestigd. Het Huis dient als informatiepunt waar Nederlanders die iets over Europa willen weten terecht kunnen met al hun vragen over de EU in het algemeen, en de Nederlandse Europarlementariërs en de Europese Commissie in het bijzonder. Ook staan de twee organisaties in contact met allerlei organisaties in Nederland, zoals de Nederlandse overheid, het maatschappelijk middenveld en verschillende scholen. Zo organiseren wij presentaties en workshops voor scholieren en studenten, maar ook informatieve seminars over allerlei Europese onderwerpen met een brede groep stakeholders.

Daarnaast functioneert het Huis van Europa als centrum voor Europese activiteiten. Zo worden er debatten, lezingen, seminars en workshops georganiseerd over Europese thema’s. Ook kan het Huis kosteloos gebruikt worden door derden die bijvoorbeeld een lezing, debat of bijeenkomst willen organiseren over een EU-thema. Helaas is dit door de maatregelen omtrent het coronavirus op dit moment niet mogelijk, maar zodra de omstandigheden het toelaten gaat het Huis van Europa weer open voor alle Nederlanders!

MEERTALIGHEID IN DE EU

De Europese Unie heeft haar grote verscheidenheid aan talen en culturen altijd als een troef gezien. Meertaligheid is de weerspiegeling van deze culturele en taalkundige verscheidenheid en is stevig verankerd in de Europese verdragen. Dankzij het respect voor meertaligheid zijn de Europese instellingen toegankelijk en begrijpelijk voor alle burgers van de Unie. Dit is van cruciaal belang voor een geslaagde democratische werking van de EU. Alle EU-instellingen hebben een eigen vertaaldienst. Zo vertaalt het directoraat-generaal Vertaling van de Europese Commissie, de grootste vertaaldienst van alle EU-instellingen, teksten van en naar de 24 officiële EU-talen en, indien nodig, nog enkele andere talen. Ook organiseert de EU vele activiteiten op het gebied van meertaligheid, bijvoorbeeld de Europese Dag van de Talen op 26 september en de Juvenes Translatores vertaalwedstrijd voor middelbare scholieren.

eTranslation is de online machinevertaaldienst van de Commissie, die wordt gebruikt door nationale overheden en het mkb.

Podcasts over de EU

https://www.haagschcollege.nl/

https://goedemorgeneuropa.nl/

https://www.haagschcollege.nl/podcast/cafe-europa

https://www.bnr.nl/podcast/europamania

https://www.nporadio1.nl/podcasts/brexit-de-podcast