Het Europees Octrooibureau (EOB) onderzoekt en beoordeelt Europese octrooiaanvragen en geeft Europese patenten uit, waardoor uitvinders, onderzoekers en bedrijven van over de hele wereld wettelijke bescherming krijgen voor hun uitvindingen. Via een gecentraliseerde en uniforme procedure kunnen aanvragers met slechts één aanvraag bescherming krijgen voor hun uitvinding in tot wel 44 landen in Europa en daarbuiten.

Als het octrooibureau voor Europa zijn we er trots op hoogwaardige patenten en efficiënte diensten te leveren die innovatie ondersteunen en concurrentievermogen en economische groei in heel Europa bevorderen.

De geschiedenis van het Europees Octrooibureau

In 1947 wordt het Internationaal Octrooibureau (IIB) opgericht om octrooiaanvragen voor België, Frankrijk, Luxemburg en Nederland te onderzoeken. Dit past binnen de naoorlogse opvatting om Europese instellingen op te richten om de vrede in Europa te bewaren. Een rechtvaardig en transparant octrooistelsel dat transnationale handel bevordert, draagt bij aan de stabiliteit, vrede, welvaart en economische ontwikkeling waar Europa na het leed van de Tweede Wereldoorlog sterk behoefte aan heeft. Later komen nog vijf landen bij het IIB: Turkije (1955), Monaco (1956), Zwitserland (1960), het Verenigd Koninkrijk (1965) en Italië (1974). Den Haag, zetel van de Nederlandse regering, wordt de thuisbasis van het instituut.

De oorsprong van het EOB zelf gaat terug tot 1978, als het IIB integreert in de Europese Octrooiorganisatie die in 1977 in München werd opgericht. In datzelfde jaar wordt Johannes Bob van Benthem, een van de grondleggers van de Europese Octrooiorganisatie, verkozen als eerste president van het EOB. Gedurende de eerste jaren van het EOB geeft hij een verdere impuls aan de snelle ontwikkeling van het bureau. De eerste Europese patenten worden verleend in 1980. Nu, 40 jaar later, is het EOB uitgegroeid tot de op een na grootste internationale organisatie in Europa, en de grootste in Nederland. In 2019 ontving het EOB meer dan 181.000 patentaanvragen.

Met onze huidige activiteiten is het EOB vandaag de dag een motor geworden van de transformatie van Europa naar een innovatieve, concurrerende en toekomstgerichte economie. Daarnaast erkennen we dat we deel uitmaken van een bredere gemeenschap en nemen we onze verantwoordelijkheid voor het milieu en de steden waarin we werken serieus. We zetten ons in voor de samenleving als geheel, door met onze activiteiten een belangrijke bijdrage te leveren aan een slimmere, veiligere en duurzame wereld. We pleiten niet alleen voor milieubewustzijn en een milieuvriendelijk beleid, we ondersteunen ook Europese culturele activiteiten met een speciale focus op hedendaagse kunst.

Het huidige EOB in Nederland

Bij het EOB in Rijswijk werken momenteel meer dan 2.600 medewerkers, waaronder ongeveer 360 Nederlanders. Het EOB is een belangrijke economische motor in de omgeving. Uit een recente studie blijkt dat 8,5% (5.800) van alle banen in Rijswijk direct of indirect verband houdt met het EOB. In totaal heeft het EOB ongeveer 6.600 medewerkers in dienst op locaties in München, Rijswijk, Wenen, Berlijn en Brussel. Ongeveer 440 van hen komen uit Nederland.

Ons werk

Onze patentbeoordelaars zitten boven op de nieuwste technologieën en houden zich dagelijks bezig met de nieuwste en meest uitdagende technische innovaties. In 2019 ontving het EOB 181.406 aanvragen. Deze aanvragen worden beoordeeld op onder meer duidelijkheid van de beschrijving en technische kenmerken, nieuwheid en inventiviteit. Voor deze laatste beschikken we over honderden miljoenen documenten die zorgvuldig gerubriceerd zijn voor dit doel.

Met name aanvragen binnen de digitale technologie spannen de kroon: grote technologieaanbieders als Samsung en LG zijn de topaanvragers wereldwijd. De grootste aanvrager in Nederland is Philips. Bekijk de patent index 2019 en onze website voor de meest actuele informatie.

Meer weten over de aanvraagprocedure voor een Europees patent? Kijk hier voor meer informatie of volg onze e-learningmodule.

Nederlandse uitvinders

In de afgelopen vijf jaar hebben maar liefst vijf Nederlanders een European Inventor Award gewonnen. Met deze prestigieuze onderscheiding eert het EOB jaarlijks uitvinders uit Europa voor uitzonderlijke innovaties die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de sociale ontwikkeling, technische vooruitgang en economische groei. Vorig jaar nog sleepte Rik Breur de onderscheiding binnen met zijn innovatieve antifoulingtechnologie voor schepen.

Video: Winnares European Inventor awards: Dr. Laura van ‘t Veer over haar MammaPrint diagnostische borstkankertest

Beluister ook onze ‘Talk Innovation’ podcast, die perspectieven biedt op de innovatie van vandaag de dag, door middel van interviews met experts zoals voormalig winnaars van de European Inventor Awards. 

Kijk hier voor meer specifieke informatie over de winnaars en genomineerden van de European Inventor Awards.

Ons kantoor in Rijswijk

Na veertig jaar gehuisvest te zijn in de ‘Tower Building’ in Rijswijk besloot het EOB dat dit gebouw, niet langer aan de eisen van een moderne werkomgeving voldeed. Daarom werd begonnen met de bouw van de ‘New Main’, ontworpen door Ateliers Jean Nouvel (FR) en Dam & Partners (NL). In juni 2018 werd dit nieuwe gebouw officieel geopend door koning Willem-Alexander. De sloop van het voormalige torengebouw werd deze zomer afgerond. Op de plek van het voormalige gebouw wordt nu een grote vijver gecreëerd. Dit project wordt in Mei 2021 afgerond.  

Kernkenmerken van het nieuwe gebouw zijn een uitstekend design, kwaliteit, flexibiliteit, innovatie en duurzaamheid. Het doel was ambitieus: een aantrekkelijke werkomgeving van hoge kwaliteit bieden voor ons personeel, dat tegelijkertijd een gedurfd voorbeeld is van hedendaagse architectuur en symbool staat voor de missie van het EOB om innovatie in Europa te stimuleren.

Met een budget van circa 205 miljoen euro was de ‘New Main’ een van de grootste kantoorbouwprojecten van Nederland en een voorbeeld van een uitdagende staal/glasconstructie. Het is volledig gefinancierd door het EOB en vertegenwoordigt de grootste eenmalige investering van het EOB in Nederland in veertig jaar.

Wij nodigen u uit om onze website te bezoeken om meer te weten te komen over onze werkwijze, onze diensten en onze mensen.

Find out more on epo.org/jobs and see the current vacancies.