Ontdek wat Eurojust, het EU-verband voor justitiële samenwerking, vanuit Den Haag doet om officieren van Justitie te ondersteunen om grote grensoverschrijdende misdaad aan te pakken.

In de sterk internationaal verbonden wereld van vandaag maken criminele organisaties steeds vaker deel uit van grensoverschrijdende netwerken, die zich bezighouden met systematische en zware misdaad, zoals mensenhandel, grootschalige fraude en diefstal, drugshandel en terroristische activiteiten.

In de Europese Unie bepaalt elke lidstaat hoe die politie en justitie organiseert, maar kan dat tegenwoordig nooit meer helemaal alleen doen. Om internationale misdaad bloot te leggen en daar ook uitvoerig onderzoek naar te doen, moeten de justitiële autoriteiten wel uitgebreid samenwerken.

Eurojust, de Europese samenwerking op het gebied van justitie, helpt daarbij en is een uniek knooppunt waar openbare aanklagers uit alle EU-lidstaten en ook diverse andere landen praktisch samenwerken om informatie en bewijs uit te wisselen, onderlinge strategieën voor vervolging van verdachten uitwerken en ook gezamenlijke actiedagen opzetten.

In 2019 alleen al, droeg Eurojust bij aan 8 000 grote internationale onderzoeken. Daarmee zorgt Eurojust ervoor dat er telkens weer een veiliger Europa ontstaat, door justitie in alle EU-landen te helpen om drugs en wapens in beslag te nemen, netwerken van mensenhandelaren op te sporen en criminelen hun illegale opbrengsten af te nemen.