zondag 20 september 2020 12:00 tot 16:00
georganiseerd door Museon

Als symbool van vrede (leven en overleven) willen we samen met ons publiek een slinger van 1000 kraanvogels vouwen. Help ons mee!

Op 20 september, Internationale dag van de Vrede en 24 oktober, Verenigde Naties dag organiseert het Museon van 12.00 tot 16.00 uur deze speciale activiteit. Deelname is gratis voor bezoekers van het Museon. Aanmelden: balie Museon.

Er is een beroemd verhaal over het vouwen van kraanvogels. Toen het Japanse meisje Sasaki Sadako twee jaar oud was viel tijdens de Tweede Wereldoorlog de atoom- bom op de stad Hiroshima. Sasaki woonde vlakbij de inslag. Gelukkig overleefde ze de vuurzee. Maar op haar elfde werd ze ineens erg ziek. Ze had leukemie gekregen door de straling van de bom. Een vriend vertelde haar dat er een oude Japanse legende was, die zei dat iedereen die 1000 kraanvogels zou vouwen, een wens mocht doen. Sasaki begon met vouwen. Ze hoopte dat niet alleen zij, maar ook alle andere kindslachtoffers van de atoombom, een wens mochten doen. Ze vouwde in 14 maanden 1300 kraanvogels tot ze helaas overleed. Na haar dood zamelden haar schoolvriendjes geld in om kinderen te helpen die ziek waren geworden door de atoombom. Haar wens was daarmee uitgekomen.

Door Sadako werd de kraanvogel nog meer een symbool van leven en overleven. Bij monumenten in Japan worden jaarlijks nog steeds slingers met duizenden kraanvogels gelegd.

Atoombom

Met de inzet van de atoombom, een nieuwe uitvinding, wilde het Amerikaanse leger Japan dwingen om zich over te geven. Op 6 augustus 1945 dropte een Amerikaanse bommenwerper een atoombom boven Hiroshima. De luchtdrukgolf vaagde alle bebouwing weg en de intense hitte veranderde de restanten in een vuurstorm. Op 9 augustus trof Nagasaki hetzelfde lot.

Als gevolg van de twee explosies kwamen circa 250.000 mensen onmiddellijk om het leven. In de jaren erna stierven door stralingsziekte en kanker naar schatting nog enige honderdduizenden andere mensen.

De activiteit Kraanvogels vouwen sluit aan bij de tentoonstelling: ‘Getekend’.

In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze oorlog was de toenmalige kolonie Nederlands-Indië, nu Indonesië, bezet door Japan. Centraal in de tentoonstelling ‘Getekend’ staat een selectie van ruim vijftig tekeningen, stuk voor stuk gemaakt in gevangenschap.

Ook sluiten ze aan bij 2 SDG’s in de tentoonstelling One Planet.