donderdag 7 oktober 2021 00:00 tot 23:59
georganiseerd door Filmhuis

Tijd: see website 1 week before

Locatie: Filmhuis Den Haag in de pop-up cinema Concordia aan het Hoge Zand 42


Over de film: MARTIN LUTHER KING V.S. THE FBI 

Regisseur: Sam Pollard 

USA, 106 min. 

Taal: Engels, NL ondert. 


Regisseur Sam Pollard toont in zijn documentaire Martin Luther King vs. the FBI hoe de vreedzame voorvechter van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging Martin Luther King Jr, kort na zijn beroemde ‘I have a dream’ speech door de FBI werd aangemerkt als gevaar voor de toekomst van Amerika. Met behulp van vrijgegeven geheime staatsdocumenten en geïnspireerd op het werk van historicus en Pulitzerprijs winnaar David J. Garrow laat de documentaire zien hoe de FBI onder leiding van J. Edgar Hoover, een heksenjacht opende op King, waarbij hij constant in de gaten werd gehouden en lastiggevallen door de Amerikaanse regering.

Hoover zag in de massale beweging tegen rassendiscriminatie in jaren ’50 en’60 een communistisch complot en gaf opdracht King af te luisteren. FBI-rechercheurs ontdekten dat de geliefde en charismatische dominee er buitenechtelijke relaties op na hield en zetten hem met een getypte, anonieme brief onder druk: “Er is maar één ding dat u nog kunt doen. U weet wat het is.” Martin Luther King vs. The FBI is een verbijsterend relaas waarin aan de hand van archiefbeelden, scènes uit Hollywoodfilms en het commentaar van historici, publicisten en betrokkenen, wordt onthuld hoe de FBI het imago van King publiekelijk probeerde te schaden vanaf eind jaren 50 tot aan het moment dat hij werd vermoord in 1968.


Uit huis: Pop-up cinema bij Concordia CC

Eindelijk zijn de filmtheaters weer open! Ook wij zijn verheugd om jullie weer te mogen ontvangen. Alleen zal dit voorlopig niet in het vertrouwde pand aan het Spui zijn. Op initiatief van de eigenaar, Gemeente Den Haag, wordt daar de komende maanden groot onderhoud verricht. We presenteren daarom vanaf vrijdag 11 juni een exclusieve pop-up cinema. In Concordia CC (Hoge Zand 42), de nieuwste cultuurspot op 800m van het Filmhuis, blijven we tot de herfst de mooiste films aan jullie vertonen. In het najaar heropenen we op onze vertrouwde plek. Technisch volledig aangepast aan de eisen van deze tijd, mét een tentoonstelling en vernieuwd café.