vrijdag 23 oktober 2020 20:25 tot 23:59

Verslag van de viering in het Vredespaleis van de oprichting van de VN, 75 jaar geleden. Met optredens van een groot aantal Nederlandse artiesten, toespraken van hoogwaardigheidsbekleders, aandacht voor de geschiedenis van de VN en verhalen van mensen die de waarden van de VN aan den lijve hebben ondervonden.

Vrijdagavond 23 oktober zendt NPO 1 in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei een speciale uitzending over 75 jaar Verenigde Naties vanuit het Vredespaleis in Den Haag. Het tv-programma begint direct na het NOS-journaal om 20.25 uur. 

Het programma wordt ingeleid en afgesloten met beelden van de toespraak die de Koning eerder hield tijdens de (digitale) viering van 75 jaar VN tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Koningin Máxima gaat in een videoboodschap in op het belang van goede en veilige toegang tot financiële diensten om mensen betere kansen te geven op economische en sociale ontwikkeling. Zij is sinds 2009 speciale pleitbezorger van de VN-secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Vanuit het VN-hoofdkwartier in New York levert VN-secretaris-generaal António Guterres een bijdrage en presentator Saïda Maggé interviewt Karel van Oosterom (van 2013 tot medio 2020 Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de VN) en Jahkini Bisselink (tussen 2017 en 2019 de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger bij de VN). Tijdens de uitzending is niet alleen aandacht voor de geschiedenis, maar vooral ook voor de waarden van de VN, aan de hand van persoonlijke verhalen. Die verhalen worden ondersteund door muziek van een groot aantal artiesten: Jeangu Macrooy, Giovanca, Douwe Bob, Maan, Ntjam Rosie en Bastiaan Everink. Acteur Benja Bruijning is de verteller.