vrijdag 9 oktober 2020 15:00 tot 16:00
georganiseerd door Haags Historisch Museum

Van Antilliaans-Joodse jongen naar Nederlandse verzetsheld

De miniatuurstad Madurodam is naar hem vernoemd. Hij is de enige Antilliaan aan wie de Militaire Willemsorde is toegekend. Wie was George Maduro? Hoe werd deze Antilliaans-Joodse jongeman een Nederlandse oorlogs- en verzetsheld? De voorbereidingen voor de tentoonstelling ‘George Maduro, oorlogsheld van Curaçao’ vormen de leidraad voor de schets van het bijzondere leven van George Maduro.

Maduro is geboren op Curaçao maar vertrekt op jonge leeftijd voor scholing naar Nederland. Hij is student rechten in Leiden wanneer hij wordt benoemd tot reserve-tweede luitenant bij de Cavalerie. Door zijn heldhaftige optreden tijdens de Meidagen van 1940 wordt Huize Dorrepaal te Leidschendam herovert en de Duitse parachutisten krijgsgevangen gemaakt.

Na de capitulatie keert het tij en start een kat-en-muisspel met de Duitse bezetters. Maduro wordt meerdere malen opgepakt. Tijdens zijn gevangenschap maakt hij vaak bijzondere keuzes die niet altijd in zijn voordeel zijn maar wel getuigen van moed en een groot moreel besef. Niet altijd is duidelijk waarom hij wordt gearresteerd. Hij gaat door met verzetsactiviteiten tot alle reserveofficieren zich bij de Duitsers moeten melden. Maduro weigert en vlucht, maar wordt uiteindelijk in Frankrijk opgepakt. Maduro is 28 jaar wanneer hij aan de gevolgen van vlektyfus overlijdt in het Duitse concentratiekamp Dachau.

Saskia Luckmann-Meijer

Saskia is projectleider bij de Stichting De Cultuur Kameleon en organiseert culturele en educatieve projecten, evenementen en (reizende) tentoonstellingen in het Koninkrijk der Nederlanden, te weten: Curaçao, Bonaire, Aruba, Sint Eustatius, Saba, Sint Maarten en Nederland. In maart 2021 opent de tentoonstelling ‘George Maduro, oorlogsheld van Curaçao’ in Huize Dorrepaal.

Praktische info
Vrijdag 9 oktober 15.00 – 16.00 uur
Kaarten kosten €7,- exclusief museumentree.
Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Om zeker te zijn van een plaats raden wij aan om kaarten online te bestellen via onze website.